billboard

bill board

billboard

Friday, 9 March 2012

Asal usul Delima

assalam.. delima, salah satu batu permata yg menjadi kegilaan ramai, dan salah satu batu yg bergred tinggi, terutama bg bangsa melayu yg amat mengemari permata delima ini. mane asal usul delima??Ruby sintetik

delima adalah dikalangan permata Corundum. ape itu corundum? corundum ialah berbentuk kristal aluminium  oxide (Al2O3) ianya terjadi ketika proses batuan itu terbentuk. selain daripada ruby, permata jenis nilam juga tergolong dlm permata corundum ini,
warna merah yg terdapat pada delima adalah disebabkan oleh kehadiran chromium. ape itu chromium??
raw delima

chromium adalah bahan chemical yg ada kat muka bumi kita ni lah, haa.. ruby ataupun delima ini bnyk di lombong di negara spt africa, myanmar(burma), sri lanka, thailand dan terdapat beberapa negara lain la, delima yg bergred tinggi dtg nya dari myanmar (burma).
skala kekerasan delima adalah terletak pada skala 9.
delima air (telus)


delima daging 


 batu delima ni juga ada ketegori delima daging dan juga delima air..tp masih lg delima, cuma keadaan di dlm batuan itu sendiri yg membuatkan ianya di panggil delima daging ataupun delima air. klu delima daging, xnampak telus, klu delima air sebaliknya..

1 comment:

  1. Dari segi nilai macamana? Which one is more valuable? Saya sedang pakai sebiji delima air, dan sedang tggu sebentuk masih dalam pembikinan delima daging (ayah saya hadiahkan, katanya dipanggil delima daging sbb kelihatan seperti daging ada urat2 putih)

    ReplyDelete